Hvor ofte hører du om mænd, der klager over, at deres kæreste eller kone har mere sexlyst, end de selv har? Ikke så ofte, vel? I den typiske fremstilling af manden har han altid lyst til sex – selv hvis han er træt, skal hun bare kærligt lade sin hånd strejfe hans lem uden på tøjet, så er han klar til at tage hende og får naturligvis udløsning som den virile og formeringsparate mand, han er.

Men helt så liderligt står det dog ikke til i alle små hjem derude. Der findes mænd, som – gys! – ikke har spontan lyst til sex flere gange om dagen. 

Det er ikke helt uproblematisk, at der hersker en generel fortolkning af mandens seksualitet som en kilde til evig liderlighed og kampklar rejsning. For når manden oplever at have en dag, hvor han ikke nødvendigvis vågner med rejsning og faktisk ikke rigtig har lyst til sin kæreste eller til sex i det hele taget, kan det slå revner i hans selvopfattelse. Ikke mindst hvis det har stået på over noget tid, og særligt fordi det ofte er svært for ham at forklare, hvorfor han ikke har lyst til sex.

I min praksis møder jeg par, der kommer temmelig desillusionerede, fordi manden har trukket sig fra sexen. Det er svært for de fleste par, når den ene mister lysten til sex, men især er det svært at forholde sig til, at det er manden, der afviser eller nedtoner den seksuelle kontakt i parforholdet. Han selv føler sig ofte forkert og unormal – som om han ikke virker som mand. Hvilket kun gør hans sexlyst mindre. Og sådan kan en negativ spiral holde sig selv i gang. Det kan være svært at stå midt i det og selv skulle forsøge at “få styr på det”. Mange går længe med et nedprioriteret sexliv, før de erkender, at der må gøres noget for at bevare et godt parforhold. Derfor oplever jeg også ofte en stor frustration og følelsen af at stå i en fastlåst situation, når jeg møder nye par til deres første session.

Ofte er der brug for at sætte tingene i et nyt perspektiv, få sat gamle overbevisninger til et tiltrængt eftersyn og finde nye måder at forholde sig til sex og sexliv på. Mange faktorer kan spille ind på sexlysten – hvordan ser arbejdslivet ud? Er der sygdom? Har I børn, er hverdagen for presset? Er du grundlæggende ok med, hvor du er i livet? 

Der kan være brug for konkrete tiltag som fx. i forhold til, hvornår I har sex, hvem der tager initiativ eller jeres rollefordeling i øvrigt. Vi hjælper med at se på, hvor skoen trykker, og hvordan I kommer videre. 

 

 


Gå til: Parterapi